Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel

Da li ste znali - Začini

Sjeme anisa djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospješuje varenje. Anisov čaj spremljen sa pola kašičice meda i svježim listićem nane, vrlo uspešno otklanja mučninu. Za uklanjanje osećaja nadutosti lijek se sprema tako što se kašičica samljevenih plodova anisa kuha desetak minuta u 2 dl mlijeka. Kada se mllieko ohladi doda se kašičica meda, i tako spravljeno pije nekoliko puta u toku dana, dok smetnje ne prestanu. Lijekoviti su i suvi plodovi anisa koji se žvaću.   Zagovornici narodne medicine sjeme anisa preporučuju kao djelotvorno sredstvo koje čisti krv i jača nerve. Preporučuju ga i za čišćenje nakupljene sluzi iz pluća, želuca, mokraćne bešike i bubrega, ali i za regulisanje neredovne menstruacije. Preporučuje se i osobama koje pate od nesanice.

U zemlji porekla - Indiji, muskatni orah ima dugu tradiciju lečenja, a njegova lekovita svojstva sve više se cene i u savremenoj fitoterapiji. Ovaj začin ima antibakterijsko dejstvo, veoma je efikasan u lečenju infekcija usta i desni, a najbolji je prirodni lek protiv gingivitisa. Mleveni plod olakšava varenje, ublažava gorušicu, otklanja gasove, snižava nivo holesterola i masti u krvi, leči dijareju i gastroenteritis. Zbog antiupalnog dejstva, fitolekovi sa muskatnim orahom preporučuju se kao dopunsko sredstvo za lečenje bolesti unutrašnjih organa. Ovaj blagotvorni začin opušta mišice, relaksira telo i ima umirujuće dejstvo. Preparati sa muskatnim orahom pomažu u lečenju ekcema, a topli oblozi smanjuju tegobe izazvane reumatizmom. Muskatni orah poznat je i kao snažan afrodizijak, zbog čega se eliksiri na bazi ovog začina prepisuju muškaracima sa oslabljenom seksualnom funkcijom.

Začinsku biljku karanfilić (Syzygium aromaticum) uglavnom vezuju za ritual kuvanja vina, ali je zbog karakteristične arome savršen dodatak i mnogim jelima, kolačima, napicima. Spada u slatke začine, ali daje poseban ukus i svinjskom pečenju, divljači, kobasicama, salamama, kao i supama...   Prapostojbina ove tropske biljke iz porodice mirti je Indonezija, ali u velikim količinama raste i na Molučkim ostrvima, Filipinima, u Zanzibaru, zapadnoj Indiji i Brazilu. Na naše prostore uglavnom stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka. Lako je proveriti da li su dobrog kvaliteta, jednostavnim bacanjem u vodu. Ako potonu, i puste intenzivan, oštar i prijatan miris, zbog čak 12 odsto aromatičnog ulja, znači da se radi o "originalu". Ako ne potonu i puste blag miris, u pitanju je odlično napravljen falsifikat od estrahovanog etarskog ulja.   Ovo je važno znati zbog lekovitog delovanja karanfilića, koji poseduje samo "originalni". Karanfilić pospešuje apetit i varenje, deluje kao antiseptik, odstranjuje sluz, jača jetru.   Dokazano je i da su terpenski sastojci eteričnog ulja eugenola, koga ima u zavidnim količinama, najzaslužniji za antibakterijsko delovanje. Eterično ulje karanfilića deluje i na mnoge vrste gljivica.   Ukoliko se gricka, dobar je aromatik za uklanjanje lošeg mirisa iz usta, ali i kao antiseptik za sprečavanje zubnog karijesa.   Deluje i kao lokalni anestetik jer trenutno zaustavlja zubobolju. Istovremeno, poboljšava cirkulaciju krvi u desnima, čineći ih jačim i zdravijim. Ajurvedska medicina smatra da ovaj začin poboljšava cirkulaciju, varenje i metabolizam, leči stomačne probleme, nadimanje i mučninu.

Laneno ulje i lanene sjemenke u zadnje su vrijeme “otkriveni” kao istinski zdrava hrana. Oni svakako zaslužuju svoje mjesto na top listi deset najzdravijih namirnica. Lan nije nova hrana. Ustvari, ubraja se u stariju hranu i može ga se smatrati jednom od namirnica koje spadaju u izvornu “zdravu hranu”, cijenjenu u cijelom Rimskom carstvu zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Lan je bio jedan od izvornih “lijekova” koje je koristio Hipokrat. Drugo ime lanenog ulja bi moglo biti zaboravljeno ulje. Jedan od razloga zbog kojeg je prestalo biti popularno je taj što su proizvođači ulja otkrili da na hranjivim uljima manje zarađuju. Upravo one hranjive tvari koje lan čine zdravim – a to su esencijalne masne kiseline – imaju kraći rok trajanja, što znači da je takvo ulje skuplje za proizvodnju, prijevoz i skladištenje. Ipak, osobe upućene u nutricionizam i dalje lan stavljaju vrlo visoko na popisu namirnica koje bi svatko trebao konzumirati. Zbog prave poplave znanstvenih studija koje potvrđuju blagotvoran utjecaj omega-3 masnih kiselina na zdravlje, laneno ulje je iz hladnjaka nekolicine “čudaka” koji jedu zdravu hranu došlo do položaja cijenjene namirnice koju znanstvenici svima preporučaju.

Ljekovitost biljke bila je cijenjena još u antičkoj Grčkoj. Hipokratu je služila za ubrzavanje poroda i u liječenju hemoroida. Danas se najviše koristi kao čaj protiv grčeva u trbuhu, bolesti probavnog trakta i gornjih dišnih puteva. Stari Rimljani su ga koristili kao miris nakon kupanja i kao ulje za masažu, ali i kao sredstvo za dezinfekciju i konzervans. Origano ima visoku antioksidativnu aktivnost budući da sadrži velike količine fenolnih tvari i flavonoida, dokazano je da djeluje antimikrobno na patogenu bakteriju Listeria monocytogenes. Velik dio čine eterična ulja (thymol, carvacrol,cymol) i gorke tvari. U 100g svježeg origana je 267,2 mg vitamina C. Najpoznatija eterična ulja origana su karvakrol i timol, u manjoj količini zastupljeni su cimol, pinen, ocimen i kariofilen. Vrste koje rastu u Grčkoj, najbogatije su karvakrolom. Lišće i cvjetne stabljike imaju jaki antiseptičke, antispazmatske, karminativne i druge učinke. 100 grama svježeg lišća origana ima 267 mg vitamina C. Nove studije s američkog sveučilišta Long Island pokazuju da origano ubija stanice raka prostate – istraživači su toliko oduševljeni ovom biljkom da očekuju kako će postati standardni tretman u liječenju raka prostate, i to bez nuspojava. Istraživanja su pokazala fenola karvakrola, tvari koja origanu daje karakterističan ljut okus, i toplu aromu. Karvakrol se također može naći u esencijalnom ulju timijana i metvulje, u veoma širokom rasponu 5-75%, dok razne vrste origana imaju od 50-80%. Karvakrol je uzrokovao apoptozu, odnosno programiranu smrt stanica raka u laboratorijskim testovima koji su provedeni na Sveučilištu Long Island iz New Yorka. Ovi se rezultati podudaraju s ranijim saznanjima da pizza smanjuje rizik od raka. U početku se pretpostavljalo da se radi o učinku likopena, no sada izgleda da likopen i karvakrol djeluju sinergistički u uništavanju stanica raka.

Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet) pa za Cejlonski cimet možemo reći da je onaj pravi ljekoviti cimet. Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume, porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet. U prošlosti se cimet uvelike koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe, a i moderni znanstvenici dokazali su njegovo blagotvorno djelovanje. Potvrđeno je da cimet pomaže kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije i ublažava menstrualne tegobe. Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija. Antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju žudnju za ugljikohidratima. Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg kolesterola.Cimet možete koristiti u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom.

Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje. Kim je odličan karminativ (sredstvo protiv nadimanja i plinova), a djeluje blagotvorno na cio digestivni trakt, odličan je diuretik i galaktagog (potiče lučenje mlijeka) pa se posebno preporučuje trudnicama i dojiljama. Potiče izlučivanje urina, jača želudac, pospješuje probavu. Ženama se posebno preporučuje jer reguliše mjesečnicu i ublažava grčeve maternice, olakšava porođajne bolove, a pospješuje izlučivanje mlijeka za vrijeme dojenja. Koristi se prvenstveno kao začin, ali i kao lijek. Kimom se najčešće začinjava krumpir, meso, gulaš, varivo od kelja, cikle, svjež i kiseli kupus, ovčiji sir, juhe i umaci. Sjeme kima se koristi osušeno-cijelo ili mljeveno. Stavlja se iu zelene salate, raznim namazima, pecivima. Upravo zbog toga što olakšava varenje i smanjuje nadutost, kim se dodaje teško varljivim jelima, kao što su ona od graha, kupusa, mahunarki i divljači. Dobro se kombinira s kamilicom, korijandrom, anisom, komoračem, metvicom i koprom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji.

Preliminarni rezultati jedne nove studija sugerišu da opora komponenta u crnom biberu poznata kao piperin, utiče na masne naslage u našem telu tako što blokira formiranje novih masnih ćelija.  Ako dalja istraživanja potvrde ove efekte, kažu istraživači, crni biber može da ponudi prirodnu alternativu za lečenje poremećaja masnih naslaga i gojaznosti.  "Naši rezultati sugerišu da piperin, glavni sastojak crnog bibera, inhibira diferencijaciju ćelija masti i tako stvara uslove za nove metode u lečenju gojaznosti", izjavio je istraživač Ui-Hjun Park Sejong sa Univerziteta u Seulu, Koreja. Istraživači kažu da su korisne i lekovite osobine crnog bibera poznate vekovima u tradicionalnoj istočnoj medicini. Na Dalekom istoku biber se odavno koristi kao lek za lečenje kolere i proliva, ali i za druge gastrointestinalne tegobe.  Veoma se malo zna o tome kako funkcioniše crni biber u našem krvotoku tako da savremena medicina još ne objašnjava sve njegove blagotvorne efekte.  U pomenutoj studiji, istraživači su ispitivali efekate piperina na genske ekspresije u masnom tkivu u laboratoriji i na kompjuterskim modelima.  Rezultati su pokazali da je piperin ometao aktivnosti gena odgovornih za formiranje novih masnih ćelija u telu. Istraživači kažu da je korist od crnog bibera u tome što on zaustavlja lančanu reakciju u organizmu koja pomaže stvaranje i nagomilavanje masti, što je dobro u borbi protiv gojaznosti.  "Sve u svemu, naši rezultati ukazuju na to da bi piperin mogao biti glavni prirodni preparat za lečenje poremećaja masti u narednim godinama", ističu istraživači.

Đumbir - mala čarobna "ljekarna" Đumbir čisti organizam od toksina, „osvježava" seksualni život, vraća vitalnost, odagnaje proljetni umor i prava je poslastica. Da ne govorimo koliko je važan za žene - ublažava PMS, drži pod kontrolom sindrom policističnih jajnika te poboljšava cirkulaciju maternice i zdjelice Sav „iskrivljen" i grbav, ali prepun života, đumbir, taj čudesni rizom (gomoljasti korijen), raspiruje slasti i strasti. A način njegova pripravka u jelima ovisi o pojedinačnim željama i doista ga se u jelima može uskladiti sa svačijim ukusom. Mnogostruko blagotvoran  Pojavljuje se kao sastavni dio mnogih tradicionalnih lijekova. Tako, svježi đumbir ulazi u pripravke koji su namijenjeni za smirivanje bronho-plućnih nadražaja. Uvijek u sastavu s drugim biljkama, koristi se: za suzbijanje jakih dijareja, protiv kolesterola, za smanjenje oteklina; a u suhom stanju, preporuča se za: liječenje kronične astme (izvan krizâ), za liječenje proširenih bronhija (anginâ i upalâ nosa i grla), kod respiratornih poteškoća, crijevnih grčeva. Aktivira i jača krvotok kod policističnih jajnika, a njegovo djelovanje pospješuje zagrijavanje maternice i zdjelice.

NASLOVNA Da li ste znali Da li ste znali - Začini

SEFO d.o.o.

Privatno društvo “SEFO” d.o.o. ILIDŽA osnovano je 1995. godine, kao porodična firma za djelatnosti unutrašnje i spoljne trgovine, te proizvodnje i ugostiteljstva. Detaljnije ...