Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel

Da li ste znali - Čajevi

Plava boja borovnica potječe od antocijana – poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava.  Borovnice su bogate i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a djeluje blagotvorno kod snižavanja kolesterola u krvi.  Vitamin C iz hrane djeluje kao snažni antioksidans koji, osim što ima povoljan učinak u slučaju prehlade, astme i nekih drugih bolesti, smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Dokazana je veća učinkovitost vitamina C prirodno sadržanog u namirnici od onoga uzetog u obliku vitaminskog dodatka (suplementa), što se povezuje s međusobnim zajedničkim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u namirnici. Ujedno borovnice djeluju antibaketrijski kod upalnih promjena probavnog sustava i protiv nadimanja. Osim plodova i listovi borovnice imaju ljekovita svojstva. Bogati su taninima, glikozidima i flavonoidima. Čaj od listova borovnice služi u pučkoj medicini kod proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, šećerne bolesti, pospješivanja rasta kose (utrljavanjem u vlasište), ali i kod pripreme obloga.

Divlji šipak ima vrlo velike količine vitamina C (1700–2000 mg za 100 g) najviše nakon crnog ribizla, a posebno je važno što se kuhanjem ne gubi, no količina vitamina C ne ostaje dugo stalna već se nakon jedne godine u plodovima, pekmezu ili likeru smanji na samo jednu četvrtinu od prvotne vrijednosti. Osim vitamina C sadrži i vitamine A, D i E, masne kiseline i antioksidant flavonoid.  Preporučuje se u zimskim mjesecima, kada su česte prehlade i povišena temperatura, jer uspješno snižava temperaturu. Protiv prehlade dobro je piti šipkov čaj zajedno s lipom. Za sušenje, šipak valja ubrati prije nego potpuno sazrije i omekša. Ubranog treba uzdužno prerezati i osušiti, izvaditi sjemenke (koštice), a nakon toga sitno izrezati ili samljeti. Najviše se cijeni onaj osušeni šipak koji je zadržao lijepu crvenu boju. Takav se dodaje različitim smjesama za čaj, a zamjena je za ruski čaj. Najbolji je čaj od čistog šipka koji sadrži visok postotak vitamina, a prednost mu je što je lijepe boje, ugodna okusa i treba ga manje sladiti zbog nešto većeg sadržaja šećera u plodu. U većim količinama sjemenke štetno djeluju na kičmenu moždinu i na srce.

Rijetko koja biljka je sa svojim plodovima kao brusnica, koja je prirodni antibiotik potvrdila svoj doprinos zdravlju. Plodovi su bogati različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. Crvena tvrda bobica ima zbog veće količine vitamina C kiselkast okus. Osim toga brusnica kao ljekovita biljka je već dugo poznata, od lišča i plodova se prave ljekoviti čajevi, u svježem obliku se prave sokovi, plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a njime možemo pripremati đemove i ukusne umake i jela. Svježe brusnice, sok, smrznute ili sušene su  prirodan antibiotik koji, uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Bioflavonoidi imaju posebnu antibakterijsko djelovanje tako su iztraživanja pokazala, da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. Colli bakteriju), isto tako tvari brusnice djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Isto tako sastojci brusnice smanjuju rizik od različitih karcinoma, kao što su rak dojke i debelog crijeva, spriječava rast ćelija raka i širenja njegovo širenje po tijelu. Brusnica pomaže pri obnovi vida (očiju), smanjuje šećer u krvi, što je korisno za dijabetičare. Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, prevencija su kod kardiovaskularnih bolesti (srca i krvnih žila).

Hibiskus je žbunasta jednogodišnja biljka. U našim krajevima cvijeta u periodu od jula do septembra. Hibiskus se razmnožava na više načina: kalemljenjem, rezancima i sijanjem sjemena. Dijelovi cvijeta koriste se za pravljenje popularnog pića u Egiptu koje se naziva karkade. Razni dijelovi biljke koriste se u pravljenju: džemova, začina, čajeva, supa i sosova. Cvijetovi se koriste u farmaciji i kozmetici. Postoje neke vrste hibiskusa kod kojih se za jelo koriste nezreli plodovi. Hibiskus dijeluje na povećanje apetita, a ima primjenu i u liječenju   prehlada, srčanih i nervnih oboljenja, bola i otoka (upala) u gornjem respiratornom traktu. Pomaže prilikom zadržavanja tečnosti u ogranizmu, stomačnih problema i poremećaja cirkulacije. Služi i kao blagi laksativ i diuretik. Lijekovita svojstva hibiskusa potiču od enzima, eteričnih ulja, vitamina C i flavonoida, pa on između ostalog djeluje i kao antioksidans.
Voćne kiseline u hibiskusu mogu da djeluju kao laksativ. Neki naučnici smatraju da drugi sastojci hibiskusa mogu da djeluju na smanjenje krvnog pritiska, ublažavanje grčeva u stomaku, crijevima i materici, kao i da mogu da djeluju kao antibiotici, protiv bakterija i protiv glista.  

Čaj od lipe pospješuje znojenje, pa se upotrebljava kod povišene temperature. Posebno se koristi kod gripe i prehlade, te hunjavice. Zahvaljujući svojim djelatnim tvarima, čaj od lipe, pomaže nadraženoj i oštećenoj sluznici, te se koristi kod upale grla i za ublažavanje kašlja. Čaj od lipe zna se koristiti za ublažavanje grčeva, ali i za smirenje živaca, te kod nesanice. Oporavlja organizam izložen psihičkim naporima. Kod konzumiranja čaja od lipe potreban je određeni oprez jer se ne smije konzumirati u prevelikim količinama jer može izazvati srčane tegobe. Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Mentol aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja, po kojemu je ova biljka prepoznatljiva. Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od metvice općenito pomaže u održavanju oralnog zdravlja. Menta je odavno poznata po tome da smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, osobito one uzrokovane putovanjem. Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko djelovanje, potiče metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, čaj i drugi mentini pripravci pokazali su se vrlo djelotvornima kod sindroma iritabilnog crijeva. Jedno od primarnih svojstava metvice je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje. Smanjuje glavobolje i želučane tegobe prouzrokovane stresom. Čaj prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite. Menta sadrži vitamine A, C i druge aktivne tvari poput ružmarinske kiseline koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije. Ova biljka smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja, neutralizira slobodne radikale i sprečava proizvodnju tvari koje potiču upale. Smatra se da metvica, zahvaljujući ružmarinskoj kiselini, ublažuje alergiju i astmu. Oblozi od mente pomažu kod alergijskih osipa, dok inhaliranje čaja smanjuje začepljenost dišnih puteva. Neka istraživanja pokazuju da bi metvica mogla imati i antikancerogena svojstva, jer sadržiperililni alkohol, koji se u testiranjima pokazao zaslužnim za sprečavanje raka debelog crijeva, kože i pluća. Ali, za punu potvrdu ovog djelovanja potrebna su dodatna istraživanja. Dokazano je da redovito ispijanje čaja od mente sprečava neželjenu dlakavost na nogama, prsima, licu, leđima i drugim dijelovima tijela uzrokovano povišenim lučenjem muških spolnih hormona.

Kamilica je poznata kao jedno od najboljih sredstava za lečenje zapaljenja kože i sluzokože. Kamilica se daje za lecenje raznih opekotina, rana, čireva, za klistiranje, za ispiranje ojeda, očiju, nosa, ušiju, usta, grla i uopšte za sve osetljive organe sa kojima se mora veoma oprezno i pažljivo postupati. Pranje kose jakim čajem od kamilice pomaže se obolelom korenu kose. Kao čaj, daje se deci i odojčadi protiv bolova i grčeva u stomaku kao i za umirivanje. Zbog toga kamilica ulazi u sastav mnogih čajeva protiv raznih tegoba nastalih zbog teškog varenja, nesanice i drugih smetnji. Izaziva znojenje, što je važno za lečenje nekih bolesti. Posle uzimanja kamilice utrostručuje se broj leukocita, olakšava se varenje, odstranjuju se gasovi pa sa tim u vezi dosadna nadimanja i smetnje u organima za varenje, smanjuju se sekrecija i upala sluzokože creva, zbog čega se upotrebljava protiv zatvora. Nikako nemojte da zaboravite kamilicu kada je reč o nezi i lepoti. Jednom nedeljno operite lice čajem od kamilice i videćete kako će vam koža lica dobiti ujednačen ten i zdravu boju. Kupka i pranje kože čajem od kamilice takođe deluje umirujuće. Ekstrakt kamilice je dobar i za pranje kose, naročito svetle. Od nje će kosa postati mirisna, meka i sjajna. Kamilica ima izvanredan uticaj na nervni sistem. Posle teške bolesti ili stanja iscrpljenosti ubrzo ćete se ponovo osećati bolje i osetićete unutrašnji mir. Čak i kada ste nervozni, svaki put popijte čaj od kamilice. Smirićete se pre nego što bi nerviranje i bes mogli da naškode vašem srcu. Preporučljivo je i da jastuče napunjeno osušenom kamilicom držite kao toplu oblogu na bolnim mestima. Ulje od kamilice možete i sami da napravite. Jednu bočicu napuniti svežim cvetom kamilice skoro do vrha i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem. Ulje treba da prekrije kamilicu. Bočicu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji na suncu 14 dana. Ulje čuvati u frižideru.

Kad bi se birala kraljica svih livada, šuma i pašnjaka, po svojoj važnosti, kruna bi sigurno pripala - koprivi. Ova skromna, a istovremeno veličanstvena biljka sa žarećim žaokama na listovima i stabljici, jedan je od najvrijednijih poklona Prirode ljudima. Jer jedino čovjek može kuhanjem ili istiskanjem soka, koristiti sve blagodati koprive. Kad nebi na najmanji dodir ištrcala iz svojih bodlji otrov bogat mravljom kiselinom i enzimima sličnim zmijskom otrovu, zacijelo bismo do nje teško dolazili, jer svojim izvanrednim ljekovitim svojstvima i svojom hranjivošću, idealna je hrana svim životinjama. Za divno čudo, njene bodlje, kuhanjem postanu meke poput svile i dobivaju iscjeliteljsku moć.  "Kad bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti kopriva" (Maurice Messegue)  Koprivu svi poznajemo i ne treba je posebno opisivati. Ono što nam je trenutno važno jest da je kopriva jedna od prvih pretproljetnih biljaka koje se pojavljuju već netom ispod snijega.

Prava je rijetkost da neka biljka ima toliko prirodnih, zdravih i visokovrijednih sastojaka, koliko ih ima matičnjak za vraćanje osmijeha čovjeku.  Za napetog čovjeka, izmučenog patnjom, bolešću ili životnim porazima u porodici ili u društvu, matičnjak je pravi lijek.  Ukratko, matičnjak pospješuje izlučivanje znoja i vjetrova, stišava grčeve i umiruje živce, jača, čisti krv, veseli srce, krijepi duh, te tjera crne misli.  Imajući u vidu učestalost duševnih oboljenja, bolesti živaca, oboljenja probavnog sistema, srčanih oboljenja, možemo slobodno reći da matičnjak posjeduje ljekovita svojstva za liječenje tih oboljenja.  U borbi za što boljim zdravljem čovjek je oduvijek želio preventivno djelovati, a matičnjak je rijetka biljka s antivirusnim svojstvima.  Stoga se koristi kod raznih epidemija gripe, viroza i slično. Duševni bolesnici i oni bolesni na živce liječe se matičnjakom i to najčešće biljnim čajem koji uz matičnjak sadrži i valerijanu, kamilicu, hmelj, lavandu, te metvicu.  Svi ti sastojci djeluju umirujuće kod anoreksije, depresije, histerije, hipohondrije, grčenja živaca, neuroza, lupanja srca, migrene, nesvjestice, napetosti, nesanice, neuralgije, stresa, straha, slabosti srca, tegoba s menstruacijom i kod zujanja u ušima.  Matičnjak potiče hormonalne aktivnosti, te ga preporučujemo kod problema sa štitnom žlijezdom.   Razne čajne mješavine s matičnjakom primjenjujemo kod liječenja astme, glavobolje, grčeva u crijevima i maternici, katara želuca, disajnih puteva, hroničnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povraćanja, proliva, prekomjernog umora, slabosti, i općenito želučanih teškoća.

NASLOVNA Da li ste znali Da li ste znali - Čajevi

SEFO d.o.o.

Privatno društvo “SEFO” d.o.o. ILIDŽA osnovano je 1995. godine, kao porodična firma za djelatnosti unutrašnje i spoljne trgovine, te proizvodnje i ugostiteljstva. Detaljnije ...