Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
ZAČINSKO BILJE SETI

LOVOROV LIST (Labor, Lobor, Loborika, Lovorika, Plemeniti lovor). Listovi su zeleni i sjajni, imaju prodoran miris, te snažan i gorak ukus. Lovorov list se dodaje varivima, juhama, umacima, nadjevima, paštetama, gulašima i jelima s povrćem.

MAŽURAN LIST (Majoran, Majuran, Babina duša, Mirišljavak). Upotrebljava se kao začin čiji listovi imaju nježan ali aromatičan miris. Uglavnom  se koristi za jela sa mesom, naročito jagnjetinom, te kao punjenje za perad.

PERŠUN LIST (Peršin, Petrusim, Petrusin, Zelen). Peršun list ima lagan, svjež miris i okus. Koristi se u raznim jelima: jelima sa mesom, peradi i ribom, juhama, salatama, jelima sa povrćem, u umacima i prelivima.

BOSILJAK (Bazilika, Bosiok, Bosilje, Murtela) Zbog svog slatkastog i ugodnog mirisa jedan je od omiljenih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovu u italijanskoj i francuskoj kuhinji.

RUŽMARIN (Rozmarin, Rusmarin) Ima miris poput nježne borovine i slatko - gorak ukus. Ružmarin je izvrstan dodatak jelima sa janjetinom, peradi, zečijim mesom i ribom (naročito tunjevinom).

KIM U ZRNU (Divlji kumin, Kumin, Kom, Komin, Kimin, Kumin pitomi, Poljski kim) Kim se koristi u zrnu kao osušeni cijeli ili samljeveni plod. Prvenstveno se koristi kao začin, ali i kao lijek.

Stranica 2 od 3

SEFO d.o.o.

Privatno društvo “SEFO” d.o.o. ILIDŽA osnovano je 1995. godine, kao porodična firma za djelatnosti unutrašnje i spoljne trgovine, te proizvodnje i ugostiteljstva. Detaljnije ...