Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel

Origano

ORIGANO (Crnovrh , Dobrovoljka, Mirišijavac, Mravinac, Vranilovka, Sušica)
Origano je omiljeni začin širom Evrope, a posebno na Mediteranu odakle i potiče. Ima prijatan, aromatičan miris i pomalo oštar ukus. Izuzetno je bogat eteričnim uljima, te se koristi kao začin i lijek.

U ishrani se koriste osušeni listivi origana - cijeli ili mljeveni. Koristi se za poboljšanje ukusa picama, tjesteninama, sosovima, supama, jelima sa paradajzom i plodovima mora. Dobro će djelovati i ako ga utrljamo u meso za roštilj. Origano je sastavni dio chili začina.
Origano pomaže kod prehlade, viroze, gripe, za upale sinusa i hronične grlobolje, glavobolje, zubobolje, te protiv grčeva i problema sa probavom. Olakšava smetnje kod bolesti želuca, crijeva, jetre i žuči, te potiče probavu i zaustavlja proljev. Spada u najjače prirodne antiseptike i antibiotike, te efikasno uništava viruse i bakterije.
Čaj od origana pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, te kod bolova u crijevima : Jednu čajnu žličicu usitnjenih listova origana preliti šoljicom vruće vode i pustiti da odstoji desetak minuta, a potom piti.

PAKOVANJA: 5 g, 60 g, 120 g

More in this category: Anis sjeme »

SEFO d.o.o.

Privatno društvo “SEFO” d.o.o. ILIDŽA osnovano je 1995. godine, kao porodična firma za djelatnosti unutrašnje i spoljne trgovine, te proizvodnje i ugostiteljstva. Detaljnije ...