Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel

Anis sjeme

ANIS SJEME (Anason, Aniž, Aniš, Slatki komorač, Slatki januš) Anis sjeme ima aromatičan, jak i ugodan miris, dok mu je okus pikantan i slatkast. Kao začin anis se koristi već nekoliko tisuća godina, a koriste se cijeli ili samljeveni, osušeni, zreli plodovi.

Anis je nenadomjestiv prije svega kao mirisni dodatak u nekim sitnim pecivima (anisove piškote, anisove kiflice), a stavlja se i u krušno tijesto za pripremu anisovog kruha. Takođe se koristi u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i proizvodnji likera. Po čitavom svijetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa, poput francuskog pernoa, turskog specijaliteta raki, grčkog uza i makedonske mastike. Poboljšava ukus kompotima i pekmezu. Najbolje ga je prije same upotrebe usitniti, a zbog njegovog intenzivnog okusa ne treba sa njim dodavati i druge začine.
Plod, odnosno zrelo Anis sjeme  djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospješuje varenje i odvod štetnih sokova iz organizma, te čisti krv i jača živce. Čisti od sluzi pluća, želudac,  bešiku i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju, te otklanja nesanicu.
VAŽNO: TRUDNICE NEBI SMJELE UZIMATI ANIS NI U KOJEM OBLIKU!

PAKOVANJE: 60 g

More in this category: « Origano Lan sjeme »

SEFO d.o.o.

Privatno društvo “SEFO” d.o.o. ILIDŽA osnovano je 1995. godine, kao porodična firma za djelatnosti unutrašnje i spoljne trgovine, te proizvodnje i ugostiteljstva. Detaljnije ...